Solokonserter

At the organ of S:t Eustache Cathedral, Paris
Photo: Anders Neglin

Traditionell orgelrepertoar, transkriptioner, arr. och improvisationer. Eller svensk folkmusik och Bach, allt beroende på den aktuella orgeln.

Folkmusiken har gett mig ett annat förhållningssätt till Bachs musik: mer rytmisk frihet inom tempot, mer ornamenteringar enligt praxis under barocken, mer känsla av dans och jag kan faktiskt säga att folkmusiken för mig var nyckeln till Bachs hjärta. Det faktum att mycket av den svenska folkmusiken har sitt ursprung i barockepoken gör det hela rätt logiskt.

När jag spelar svensk folkmusik på kyrkorgel skriver jag aldrig ned arrangemangen, men jag har dem rätt oförändrade i huvudet, även om vissa delar är improviserade, såsom brukligt är inom folkmusiktraditionen. Jag använder klart urskiljbara klanger i de olika strukturerna, men ofta med mycket få register, och ibland också refererande till den franska barocktraditionen för orgel.

Ett av mina favoritarrangemang är det av Ravels Bolero, med, på slutet, fulla ackord både i själva melodin och i de repeterade triolerna, något som blir väldigt effektfullt med Chamadetrumpeter. En annan favorit är min arrangerade Svit ur showen "Riverdance".

I mina improvisationer, som naturligtvis fortfarande är starkt influerade av den franska traditionen, kan man nuförtiden också skönja influenser från symfonisk rock och från folkmusik.

Gunnar Idenstam

[Print]