Recensioner - solokonserter

At the organ of S:t Eustache Cathedral, Paris
Photo: Anders Neglin

"Hans mest intressanta arrangemang är "La valse"av Maurice Ravel. De komplexa strukturerna i partituret blir i Idenstams orgel arrangemang till en tredimensionell upplevelse. "Det är precis vad det handlar om! "säger Idenstam. Genom att följa partituret nogrannt, och intellektuellt förstå det, blir det naturligt att föra över orkesterns klanger till hans egna palett av klangfärger i orgeln. Ravels "Lever du jour" blir också underbart vackert."
Berliner Morgenpost, 2015

"Idenstams närhet till folkmusiken och till den symfoniska rockmusiken på 70 talet präglar hans improvisations- och kompositionsstil så övertygande att man inte kan tala om crossover mellan klassiskt och pop, utan snarare om en musik som oberoende av musikstil breder ut sin skönhet. "
Nord West Zeitung, 2016

"Idenstam är tveklöst en av de mest begåvade organisterna på den internationella konsertscenen"
Corriere del Ticino, Schweiz 2000

"Idenstam visade sitt unika sätt att integrera popmusikinfluenser med orgel i två satser ur hans Katedralmusik spelade med ett intensivt uttryck utan att forcera klangen och ett mycket högklassigt harmoniskt och naturligt spel. Sann nyskapare som verkligen får publiken att må bra."
Van Guardia, Spain 2004

"Det som är igenkännande hos honom är hans lekande frihet, som gör det möjligt för honom att vara intim, inte bara med sitt instrument, men även med publiken."
Glas Istre, Kroatien 2005

"Han tycks leva i ett rum där musik från olika håll ständigt korsbefruktar varandra."
Lira Musikmagasin 2004

"…och framstår nu som en av vår tids genuina orgelkonstnärer."
Dalademokraten 2001

"Improvisationen utmynnade i en intensiv och pompöst klingande skapelse som fick kyrkorummet att vibrera."
Borgåbladet, Finland 2005

"Orgelns trollkarl!"
L´Alsace, Frankrike 1997

"Orgelsnillingur!"
Morgunbladid, Island 1996

"När Idenstam improviserade i tre steg över Charpentiers tema lyckades han tvinna samman något alldeles nytt och egenartat. Det tycks inte finnas någon gräns till vad han kan töja orgeln att gestalta. Och ändå, den melodiska rösten talar tydligt. Hos Gunnar Idenstam har ett mognat reflekterande över det musikaliska arvet med distans därtill och en bländande teknik mötts i något så stort att det närmar sig de mänskliga möjligheternas yttersta gräns"
Västerbottenskuriren 2002

"Hans musik och arrangemang gav instrumentet en sällan hörd "pop-karaktär."
Neue Presse, Tyskland 1999

"Hans musik låter som något nytt och annorlunda."
Ongaku-No-Tomo, Japan 1994


[Skriv ut]