Recensioner - Midsummer Night's Mass

Gunnar Idenstam and Anders Paulsson
Photo: Adam de Bassac

"Organisten Gunnar Idenstam och sopransaxofonisten Anders Paulsson är två synnerligen välmeriterade musiker som i Heliga trefaldighets kyrka i Gävle tolkat svenska folklåtar på sitt eget speciella sätt. Kombinationen av den väldiga kyrkorgeln och den lilla saxofonen blir i deras tolkningar av materialet till en syntes av konstmusik, pop och nordiska folkmusiktraditioner. Orgeln målar en bild av ett vackert men också ibland mörkt landskap över vilket den spröda saxofonen svävar, ibland som en färgrik fågel, ibland som ett svart moln. Det är smärtsamt vackert. Små och stora djävlar lurar i hörn och skuggor och vi påminns om att musiken är en kraft som inte låter sig tyglas i längden."
Smålänningen 2000

"De borde utnämnas till svenska riksspelmän på kyrkorgel respektive sopransaxofon. Idenstam utforskar orgeln som en annan Hendrix: spelar toner som blir melodier och ljud som blir stämningar. Paulssons saxofontoner flyger genom rummet som vita duvor."
Göteborgsposten,2000

"Trots att grunden vilar på traditionen blir musiken ny genom Idenstam och Paulssons öppenhet i sitt spel. Här vävs olika musiktraditioner samman på ett självklart sätt. Meditativt men inte sövande!"
Skaraborgs allehanda, 2000

 [Skriv ut]