Lång biografi på svenska

Gunnar Idenstam, konsertorganist, kompositör och folkmusiker, är känd världen över för sitt virtuosa spelsätt, sina halsbrytande improvisationer och sin nyskapande attityd till orgelkonst. Hans uppväxt präglades av krocken mellan 70-talets folkrock och symfonirock och den kyrkliga miljö som introducerade honom för orgeln som instrument. Idag förenar han dessa influenser i sin musik, då han bygger broar mellan den franska katedralmusiktraditionen under 1900-talet och symfonisk rock och folkmusik. Han arrangerar också stora orkesterverk för orgel, som Ravel´s La valse och Debussy´s La mer, där han lyckas överföra orkesterns klangpalett till orgelns. Som folkmusiker är han unik i sitt sätt att överföra den traditionella svenska folkmusikens idiom till orgel.

För att hitta fram till den genrebreddande musik han skapar och framför idag studerade han vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Därefter utbildades han i den franska virtuosa tradidionen av bl. a. den legendariska Marie-Claire Alain i Paris. Han erhöll högsta möjliga utmärkelser i båda länder. 1984 var han den förste - och hittills ende - Nordeuropé att vinna den prestigefyllda internationella tävlingen "Grand Prix de Chartres" i improvisation.

Sedan 1986 är han verksam som internationell konsertorganist med konserter i t.ex.Auditorio Nacional i Madrid, Katedralen i Monaco, St Eustache i Paris, Berliner Philharmonie, Concert Hall Ivan Cankar i Ljubljana och Spreckels Organ Pavillion i Balboa Park San Diego, USA. Han framträdde regelbundet i Mariinsky Concert Hall in St. Petersburg, och i Zaryadie Concert Hall i Moskva.

Han samarbetar med andra musiker som ABBA legenden Benny Andersson och i flera framgågsrika projekt som Bach in Swedish with Lisa Rydberg, violin, and Northern Dances with Erik Rydvall, nyckelharpa. Idenstam är medlem av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2013.

Utbildning, utmärkelser och priser:

Högre Organist- och Kantorsexamen, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Rune Engsö, Anders Bondeman och Torvald Torén. Svenskt Solistdiplom med Belöningsjetong 1986. 1985: Prix de Virtuosité och 1:a specialpris vid Conservatoire National de Rueil-Malmaison, Paris, för Marie-Claire Alain och i improvisation, Jacques Taddei. Förstapris i Grand Prix de Chartres i improvisation 1984. Kungliga Musikaliska Akademien´s Interpretpris 2012. Kungliga medaljen Litteris et artibus 2013.

Hans musik och arrangemang ges ut av Gehrmans Musikförlag.

[Print]